top of page

Neden bizi üzmesine ve hatta saatlerce ağlatmasına rağmen hüzünlü müzikleri tekrar tekrar dinleriz?

Güncelleme tarihi: 17 Şub 2022



Özellikle mutsuz hissettiğimiz zamanlarda daha da mutsuz, yalnız ve üzgün hissetmemize neden olacak veya bizi ağlatacak müzikleri tercih ederiz. Hepimiz mazoşist olamayız! O halde neden olabilir?


  • Çünkü katartiktir. Bastırdığımız duyguların ortaya çıkmasına ve duygusal boşalım sağlamamıza yardımcı olur.

  • Olumsuz duygularımızla başa çıkmamıza yardımcı olabilir.

  • Birisi çok mutlu olduğunda, genellikle başkalarının da mutlu olup olmadığına odaklanmaz. Ama üzgün olduğumuzda, insanların da aynı acıyı ve üzüntüyü hissettiğini bilmek rahatlatıcıdır. Üzüntünün evrensel bir duygu olduğunu anlamanın yollarından biri de hüzünlü şarkılar dinlemektir. Yalnız olmadığımızı anlamamıza yardımcı olabilir.

  • Nostaljik hissettirir, böylece güzel eski anıları hatırlayarak bizi daha mutlu hissettirebilir.

  • Ayrıldığımızda veya sevdiğimiz birini kaybettiğimizde duygularımızı ifade etmemize yardımcı olabilir.


Faydaları Neler Olabilir?


  • Müziği inceleyen ve bir tedavi yöntemi olarak kullanan müzik terapi yaklaşımı yeni değildir. Yüzyıllar önce Osmanlı İmparatorluğu'nda müzik, duygusal ve psikolojik sorunları iyileştirmek için kullanılıyordu. Bu da müziğin tedavi edici bir araç olabileceğini gösteriyor.

  • Yukarıda bahsedildiği gibi, zor duygularla başa çıkmamıza yardımcı olabilir ve bizi rahatlatabilir çünkü umutsuz kalan kişinin sadece biz olmadığımızı bileceğiz. Şarkının sözlerinin duygularımıza tercüman olması veya altındaki yorumları okuyarak başka kişilerin de aynı duyguları paylaştığını görmek, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayabilir.


Zararları Neler Olabilir?


  • Depresif veya kaygılı bir kişi için hüzünlü şarkıların sözleri durumu daha da kötüleştirebilir. Özellikle içerisinde ölüm isteği barındıran, buna teşvik eden veya dünyaya dair olumsuz yargıları çok fazla olan şarkı sözleri buna sebep olabilir.

  • Ruminasyon (harekete geçmeksizin tekrar tekrar aynı duyguları, düşünceleri ve olayları düşünme), depresyon ve kaygı belirtilerinden biridir ve hüzünlü sözler halihazırda bulunan ruminasyonlara da katkıda bulunabilir.


Hüzünlü Şarkıları Dinlemenin Takıntı Haline Gelebileceği veya Yardım Alınması Gereken Bir Nokta Var Mı?


  • Seçtiğimiz müzik türü, içinde olmak istediğimiz ruh halini göstermez. Mevcut ruh halimiz ve duygularımız, dinlemeyi seçtiğimiz müzik türünü etkiler. Bu yüzden üzgünken hüzünlü şarkılar dinlediğiniz için kendinizi suçlamamalısınız çünkü bu normaldir. Ancak bir saplantı haline gelirse veya hayatınızı olumsuz yönde etkileyen bir şey olursa, bunu yapmayı bırakmalısınız.

  • Diyelim ki partnerinden ayrılan biri var. Bu kişi üzücü bir ayrılık şarkısı dinlediğinde, bu şarkı onun yas sürecinde duygularını ifade etmesine ve sürecin sonunda daha güçlü hissetmesine yardımcı olabilir. Ancak depresif bir insan için sözler geçici olmaktan ziyade sürekli zihninde düşündükleri olumsuz düşüncelere dönüşebilir. Bu durumda kendilerini daha depresif hissedebilirler ve tüm yaşamları etkilenir.


Kendinizi sürekli hüzünlü şarkılar dinlerken buluyorsanız ve bu günlük işleyişinizi ciddi şekilde etkiliyorsa, bir profesyonelden yardım almayı düşünün çünkü bu muhtemelen hüzünlü şarkılar dinlemekten daha fazlasıdır.

77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page