top of page

Kaygı İçin Bilişsel-Davranışçı Terapinin Faydaları


 

Belirli dönemlerde kaygı ve stres yaşamak hayatın bir parçasıdır; ancak eğer deneyimlediğiniz bu kaygı seviyesi gerçekten yüksekse ve günlük yaşamınızdaki işleri sürdürmenize engel oluyorsa, kaygının üstesinden gelmek ve kendinizi geliştirmek için bir terapiste görünmeniz faydalı olabilir.


Birçok araştırmaya göre, BDT (Bilişsel-Davranışçı Terapi) kaygı için en etkili terapilerden biridir. Çünkü olumsuz düşünce kalıplarınızı değiştirmenize ve yeni düşünce kalıpları ve davranış biçimlerini öğrenmenize yardımcı olur. BDT kısa, etkili ve oldukça yapılandırılmış bir terapidir ve sizi terapi seansları bittikten sonra bile uygulayabileceğiniz uzun vadeli teknikler edinmeye teşvik eder.


Bilişsel-davranışçı terapi sayesinde, eski düşüncelerinizi rasyonel olup olmadıklarını ve gerçeklere dayanıp dayanmadıklarını sorgulayacak ve güvenliğinizi gerçekten tehdit edip etmediğini görmek için stresli bir duruma maruz kalma gibi davranışlarınızı test edeceksiniz. Bundan sonra düşüncelerinizi ve davranışlarınızı daha iyi ve faydalı olanlarla değiştirebileceksiniz. Ayrıca, daha rasyonel ve iyimser olacaksınız; düşüncelerinizin eylemlerinizi/duygularınızı nasıl etkilediğini öğrenecek, onları kontrol edecek ve stresli durumla yüzleşirken kendinizi sakinleştirebileceksiniz.



Kaynakça

The University of North Carolina, the Department of Psychology Community Clinic. Retrieved from https://clinic.unc.edu/anxiety-clinic/for-consumers/effective-treatments-for-anxiety/

46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page