top of page
Yazarın fotoğrafıHüdanur Akkuzu

Sağlıklı Sınırlar Çizebilmek

Sınır nedir?


Sınır, kendiniz ve başkaları arasında çizdiğiniz hayali çizgilerdir. Bu çizgiler yeterince sağlıklı olduğunda kendi fiziksel, duygusal, cinsel, finansal veya bilişsel sınırlarınızı fark edebilirsiniz ve başkalarının bu sınırları aşmasına izin vermezsiniz. Bu nedenle sağlıklı sınırlarla kendinizi daha rahat hissettiğiniz ilişkilere sahip olabilirsiniz.



İlişkide sınırların olması neden önemlidir?


Çünkü sınırlara sahip olmak şunları yapmanıza yardımcı olur:

  • Kendiniz olmak. Başka biri gibi davranmak ya da gerçekten istemediğiniz bir şey yapmak zorunda değilsiniz.

  • Daha mutlu ve sağlıklı ilişkiler kurmak. Çünkü sizin ve arkadaşlarınızın sınırları netleşecek.

  • Kendinizi güvende hissetmek. İnsanlar sizden neler bekleyebileceklerini ve sizin onlardan neler bekleyebileceğinizi bileceklerdir.

  • Daha iyi bir zihinsel sağlığa sahip olmak. Sizi başkalarının duyguları, davranışları veya işleri hakkında endişelenmekten kurtarır ve kendinize odaklanmanıza yardımcı olur.

Herkesin belirlemesi gereken bazı sınırlar nelerdir?


  • Öncelikle sınırlarınızda tutarlı olun.

Örneğin. Bitirmeniz gereken bir işiniz var ve partneriniz o gün sizinle daha fazla vakit geçirmek istiyor ve bunun mümkün olmadığını açıklıyorsunuz. Ancak gecenin sonunda kendinizi yarım kalan bir iş ve partnerinizle vakit geçirerek buluyorsanız, sınır koyma girişiminiz başarısız olmuş demektir. Ayrıca bu sonuç, partnerinizi bir dahaki sefere o 'hayır' çizgisini geçmeye teşvik edebilir.

  • Yalnızca eylemleriniz için sorumluluk alın. Başkalarının sorumluluğunu alırsanız, bu durum kendinizi feda etmenize neden olabilir. Yalnızca söylediğiniz, yaptığınız, hissettiğiniz veya düşündüğünüzden sorumlusunuz.

Örneğin. Sırf dersten başarısız olacak diye partnerinizin ödevini yapmak zorunda değilsiniz.


  • 'HAYIR' demeyi öğrenin. Hayır demenin birçok yolu vardır. 'Hayır' demek konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız veya müsait olmadığınızı söylemek yerine çok fazla yalan söylüyorsanız, hayır demenin size nasıl hissettirdiğini ve birine hayır dediğinizde sizi gerçekten neyin korkuttuğunu düşünün.


Örneğin. Partnerinizin isteklerini reddettiğinizde terk edilmekten korkuyorsanız, üzerinde çalışmanız gereken öncelikli konu terk edilme korkusudur.

  • Diğer insanların sınırlarına saygı gösterin.

Birisi isteğinizi reddettiğinde veya siz istediğiniz için bir şey yapmak istemediğinde, bunu kişiselleştirmeyin. Her insanın sınırları vardır ve sınırlar kişiye özgüdür.

  • Kimse zihninizi okuyamaz. Bu nedenle, bir sorun varsa, nasıl hissettiğinizi veya ne düşündüğünüzü onlara söylemelisiniz. Aynı şekilde, insanlara zihinlerini okumaya çalışmak yerine nasıl hissettiklerini veya ne düşündüklerini sorun.

Örneğin, 'Duygularımı küçümsediğinde gerçekten kötü hissediyorum. Beni dikkatle dinlemeni istiyorum.'

Veya, 'X yaptığımda rahat hissediyor musun?'

  • Düşüncelerinize ve duygularınıza saygı gösterilmesini bekleme hakkınız vardır. Ayrıca, bazen alan istemekte sorun yok.

  • İhtiyaçlarınıza karşı nazik olun ve sınırları belirlediğiniz için kendinizi eleştirmemeye çalışın.

  • Sınırlar katı değildir. Bu yüzden bazılarını değiştirmenin zamanının geldiğini düşünüyorsanız, devam edin. Bunları yenileriyle değiştirmekten çekinmeyin.

122 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page